Het ideale werkritme

In de trein heb ik mijn laptop open geklapt met de intentie om de komende 2,5 uur onderweg naar Groningen flink wat werk te verzetten: ik wil in elk geval een aantal klusjes wegwerken waar ik deze week niet aan toe ben gekomen omdat ik plotseling bij een nieuwe opdrachtgever voor een project moest inspringen.

Maar starend uit het raam merk ik al snel dat dit niet het moment wordt waarop ik even 2,5 uur kan knallen. Jaloers kijk ik naar het meisje schuin voor me die pagina na pagina vol tikt op haar laptop.

Wat heb ik wel nodig om in een goede workflow te komen? Om aan het einde van de dag het gevoel te hebben dat ik veel heb gedaan? En dat is eigenlijk het lastigste als ik gewoon moet schrijven: een onderzoeksverslag of een uitgewerkt projectvoorstel bijvoorbeeld.

  • Daglicht, bij voorkeur met uitzicht
  • Koffie (of ’s middags het liefst een grote pot thee)
  • Geluid, niet al te luid maar wel geroezemoes op de achtergrond: geluid van een kantoor met mensen, of een koffietentje om de hoek, of thuis van de radio.
  • Duidelijk overzicht van wat er moet gebeuren

Deze vier dingen zijn belangrijk, hoewel het helaas niet zo is dat ik dan automatisch in die workflow kom. Het liefst ga ik mijn huis uit: het maakt niet zo veel uit waar maar dan heb ik tenminste het gevoel dat ik ergens naar toe ga om te werken. Favoriete plekken zijn tegenwoordig S2M Haagse Toren of koffieplekken als De Overkant.

Maar mijn werk brengt me vooral ook vaak op kantoren van opdrachtgevers, waar ik dus in een meer reguliere kantooromgeving aan de slag kan – en tegelijkertijd weer wat tijdelijke collega’s erbij heb om een praatje mee te maken of te gaan lunchen. Want ook dat soort breaks zijn nodig om vervolgens weer goed verder te kunnen.

De dagen waarop die flow lukt zijn heerlijk.

Met voldoening kijk ik dan naar de doorgestreepte taken op mijn planningsbord van die week en naar de resultaten van zo’n dag: nieuwe afspraken in mijn agenda, een gehaalde deadline voor een set aanbevelingen, of een nieuw netwerkevent wat op poten staat.

Dit is geschreven voor #blogawayNL.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *