Doelen.

Doelgericht. Wat betekent dat eigenlijk? Dat je precies weet waar je over vijf jaar wilt zijn, en de tijd daar naar toe hebt uitgedacht in stappen die je moet nemen om er te komen? Of ben je ook doelgericht als je een vage richting voor je ziet?

De laatste tijd hoor ik vaak van mensen in mijn omgeving – vrienden, collega’s, oud-collega’s – dat ze me zo doelgericht en daadkrachtig vinden in de stappen die ik neem om mijn bedrijf op te zetten. En dat vind ik dan bijzonder om te horen, omdat ik dat eigenlijk zelf niet zo ervaar. Ik doe op dit moment de dingen die op mijn pad komen en die mij goed lijken om te doen. Is dat daadkrachtig? Ik probeer in een nieuw avontuur mijn pad gaandeweg te vinden en te ontdekken wat daarin het beste werkt. Dat voelt in elk geval niet daadkrachtig. Wel voelt het alsof ik de juiste dingen doe en dat het de juiste richting op gaat.

En terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat dat dus juist is wat die mensen bedoelen. Want ook al voelt het allemaal niet daadkrachtig, gedisciplineerd, of ontzettend productief: natuurlijk doe ik de dingen die ik doe met een bepaald doel in gedachten.

Wat dat is? Professioneel succes. En dat is wat mij betreft mijn tijd volledig kunnen besteden aan boeiend en uitdagend werk op het gebied van verantwoord ondernemerschap in Azië, wat de komende tijd de vorm moet krijgen van een stabiele portfolio van interessante en leuke projecten en opdrachten.

Dat dat kan, weet ik zeker. Dat het tijd kost om tot die stabiele portfolio te komen, weet ik ook. Maar er is maar een manier om er achter te komen of ik dat snel genoeg kan.

Wat ik daar voor moet doen weet ik niet helemaal precies, maar het wordt steeds duidelijker. Over sommige dingen daarvan heb ik jarenlang getwijfeld en ga ik nu pas doen. Voor mijn omgeving lijkt dat misschien daadkrachtig, maar vijf jaar twijfelen over iets is dat toch bepaald niet, lijkt me. Ik ga er nu wel voor. Dus hoop ik het nieuwe jaar te starten in Shanghai om eindelijk een flinke basis te leggen in mijn Chinese taalvaardigheden: want dat ik vaker en langer in China moet zijn om het werk te kunnen doen wat ik wil doen was een van de belangrijkste conclusies van mijn afgelopen reis in september.

Hoe ik dát precies ga doen weet ik ook niet. Maar een aantal weken naar China in januari klinkt als een uitstekend begin.

En daarnaast: ik ben dus beschikbaar voor bovengenoemde interessante opdrachten rond verantwoord ondernemerschap in Azië. Heb je ideeën, leads, of wil je gewoon een keer koffie drinken om meer te weten wat ik precies voor je kan doen? Neem vooral contact met me op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *