Exploding China

Indrukwekkend. Eigenlijk is het gewoon een debatavond. Maar met een beetje extra.

En dat is te zien. Een uitverkochte Rabozaal van de Stadsschouwburg. Een overwegend jong publiek, met hippe brillen en kapsels. En dat voor een avond gewijd aan de nieuwe megasteden in China, waar wij nog nooit van gehoord hebben.

Daan Roggeveen & Michiel Hulshof begeleiden ons door de avond, we zijn hier tenslotte vanwege hen: het is de boeklancering van hun boek How the city moved to Mr. Sun, het resultaat van een driejarig project. Het boek beschrijft 16 Chinese steden. Van het enorme Chongqing tot het onuitspreekbare Shijiazhuang en het verre, mysterieuze Kashgar. Allen miljoenensteden waar alles hard groeit: de economie, de bevolking en alles wat daar bij hoort. Hun boek beschrijft en toont deze steden en de mensen die er wonen.

De avond is een leuke mix van humor (leer 1000 mensen ‘Ik hou van je’ in het Chinees zeggen), informatie (historische ontwikkeling van Chongqing), exotisme (‘gekke’ Chinezen die Franse paleizen nabouwen), muziek en discussie over hedendaags China in een clubsfeer. Tussendoor maken we door korte intro’s op de verschillende onderdelen kennis met de steden en families uit het boek.

Conclusie van de avond is dat zich een enorme verandering voltrekt in de binnenlanden van China. Is Chongqing over 20 jaar net zo bekend als Chicago?

De paneldiscussie over deze en andere vragen wordt wat te tendentieus geleid naar mijn smaak (door oud-China-correspondente Joan Veldkamp) maar de twee panelleden (beiden van de Universiteit Leiden) weten goed de nuance in hun verhaal te leggen.

En de toekomst? Ook de Chinese panelleden kunnen (willen?) daar geen goed antwoord op geven. Maar duidelijk is dat China voor grote uitdagingen staat: sociaal, economisch, politiek – waar ook wij nog genoeg van zullen merken.

Leuke avond, slim gebruik gemaakt van de verschillende elementen en ik heb nooit geweten dat je dus op deze manier een debat over China hip kan maken.

Ik kijk uit naar het boek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *