cotton shanghai

Cotton: the people behind your jeans

Een keten van uitbuiting en wreedheid

Zo werd de productieketen van kleding afgelopen vrijdag genoemd in de driedelige documentaireserie De Slag om de klerewereld. Deel drie van deze serie, afgelopen vrijdag, dook in de katoenproductie: essentieel voor productie van kleding en het begin van die complexe en lange keten.

Cotton

De beelden uit Turkije deden me denken aan de documentaire Cotton die ik in november zag bij IDFA: deze film van de Chinese regisseur Zhou Hao volgt de mensen die onderdeel uitmaken van deze keten in China. Handelaren, fabrieksmanagers en -arbeiders en – vooral – de katoenboeren en katoenplukkers in Xinjiang.

Meer dan een documentaire bedoeld om tot actie aan te zetten of gericht op het vergroten van bewustzijn bij (Westerse) consumenten over arbeidsomstandigheden in deze sector in China, vertelde de regisseur na afloop van de screening dat het hem ging om die mensen die hij liet zien in zijn film. Hoe leven ze? Welke keuzes maken ze en waarom? Hoe kijken ze zelf naar hun leven?

Dat maakt de documentaire boeiend en persoonlijk. In Cotton staan de mensen voorop. Mensen die een hard leven hebben, met gezinnen die uit elkaar getrokken zijn: ouders werken in de fabriek aan de oostkust van China, terwijl kinderen achterblijven bij opa en oma op het platteland. Maar ook mensen die er het beste van proberen te maken: zoals de vrouwen die twee maanden naar Xinjiang gaan en proberen het vooral ook leuk te hebben, naast het harde werken.

De documentaire laat een stukje onbekend China zien. Met mooie beelden en bijzondere verhalen.

Maar de vraag blijft natuurlijk: hoe kunnen we deze sector verder verduurzamen zodat ook de mensen die aan het begin van die keten staan een menswaardiger leven hebben?

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *