Een Russische bruiloft: les in omgaan met cultuurverschil

Dit weekend was ik op een bruiloft in Sint Petersburg. Dat betekent feest: veel vodka, veel nieuwe mensen en veel pracht en praal op de trouwlocaties. Maar ook: observeren en nadoen.

Want ja, hoe gaat dat eigenlijk, zo’n Russische bruiloft en wat behoor ik wanneer te doen?

Dus: klappen als iedereen klapt nadat de ceremoniemeester iets gezegd heeft (wat je niet hebt verstaan). Of, doen wat iedereen doet wanneer je ontdekt dat die ceremoniemeester alle gasten introduceert: wanneer je je eigen naam hoort, even opstaan en een beleefd knikje naar alle hoeken van de zaal. Handig, zo’n introductie, want iedereen weet direct dat jij die buitenlander bent die geen Russisch begrijpt.

Als je dan onverhoopt toch iets als eerste moet doen, is het gelukkig niet moeilijk om voor te stellen dat we aan de andere kant van de rij beginnen. Dan kun je tenminste af kijken wat je eigenlijk gevraagd wordt te doen. Wat blijkt: een catwalk dansje om het boeket van de bruid te winnen. Niet gelukt, overigens.

Mijn regel: observeren

Eigenlijk maakt het niet uit in welk buitenland je bent en wat je daar doet. Observeren, goed opletten wat er om je heen gebeurt en de anderen nadoen is altijd de regel waar ik me aan houd wanneer ik in een onbekend buitenland ben – en waar ik het belangrijk vind om de gedragsregels en etiquette van dat land te volgen. Dat geldt op vakantie ten dele, maar nog veel meer in de zakelijke context waarin ik me vaak bevind in China of Japan.

Met ondernemers praat ik hier regelmatig over: wat moet je wel en vooral juist níet doen wanneer je succesvol wil zijn in China of Japan? Want natuurlijk: in China en in Japan krijg je als ondernemer te maken met een andere cultuur, met andere regels, andere gewoontes die voor ons misschien niet belangrijk lijken of onlogisch lijken. En het is belangrijk om je daar van te voren in elk geval een beetje in te verdiepen. zoals ik bijvoorbeeld een paar weken geleden deed in een maatwerk workshop met een ondernemer die binnenkort voor het eerst naar China gaat.

Angst voor cultuurverschil

In die gesprekken komt altijd een soort angst naar voren dat je direct een deal kwijt bent als je niet precies de juiste dingen doet.

Maar cultuurverschillen zijn niet iets waar je bang voor moet zijn.

Ja, het is anders en ja, je weet niet precies wanneer je wat geacht wordt te doen. Maar tegelijkertijd: door goed op te letten en de mensen om je heen te observeren kun je veel domme acties voorkomen ook al ken je de gebruiken niet op je duimpje. Dat kost namelijk tijd om echt goed door te krijgen.

In de tussentijd kun je op heel veel andere manieren laten zien dat je oog hebt voor de verschillen en hier met respect mee omgaat. Dat ziet je zakenpartner ook en zorgt er voor dat je echt niet altijd foutloos je stokjes hoeft vast te houden tijdens het diner.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *