De tienkamp in ondernemen

Met welke sport vergelijk jij je werk? Dat is de vraag van de eerste opdracht van de nieuwe maand Blogawaynl waar ik aan mee doe.

Mijn werk is zo veelzijdig geworden – juist ook als ondernemer nu het niet alleen meer aankomt op de inhoud die ik lever maar ook op die andere werkzaamheden zoals acquisitie, marketing en netwerken onderhouden – dat ik me eigenlijk afvraag of er wel een sport is die die veelzijdigheid vangt. Want meestal gaat het in een sport toch om goed zijn in één ding en de verschillende technieken van één sport goed beheersen.

Maar direct daarna dacht ik aan de tienkamp. Toegegeven, misschien geen sport op zichzelf maar een wedstrijdonderdeel in de atletiek die meerdere disciplines omvat: hardlopen, hoogspringen, speerwerpen etc. En dat dus precies die veelzijdigheid omvat die ik in mijn werk herken: hoewel ik een sterk specialisme nastreef (projecten & advisering op maatschappelijk verantwoord & duurzaam internationaal ondernemen in China & Japan) betekent dit in de praktijk dat ik op heel uiteenlopende projecten werk die vaak op 2 van de 3 inhoudelijke pijlers steunen.

Bijvoorbeeld een combinatie van internationaal ondernemen en China, zoals bij de ondersteuning van een handelsmissie naar China van de gemeente Amsterdam. Of een combinatie van MVO en internationaal ondernemen bij het communicatiewerk dat ik uitvoer voor het Nationaal Contactpunt voor de OESO-richtlijnen.

Voeg daarbij de tijd die ik steek in projectontwikkeling (bijvoorbeeld ideeën ontwikkelen voor organisatie van een eigen evenement), acquisitie & marketing of het onderhouden van relevante netwerken (zoals via Absolute Asia en andere netwerken waarbij ik aangesloten ben) en ineens lijkt mijn werkweek een wedstrijd bestaande uit veel verschillende onderdelen. Ik noem het een wedstrijd, want om succesvol te zijn is het nodig om al deze onderdelen op hoog niveau te kunnen uitvoeren – met hier en daar een (inhoudelijke) uitschieter en af en toe wat hulp van een specialist op het gebied van bijvoorbeeld accountancy. In de (top)sport vergt dat tijd, energie, doorzettingsvermogen en toewijding om keer op keer tot het juiste resultaat te komen. Precies zoals dat bij ondernemen ook zo is.

Wat mist bij de vergelijking met de atletiek is dat atletiek op mij over komt als een bijzonder individuele sport: ik werk als zelfstandig ondernemer maar tegelijkertijd ben ik meestal op mijn best als ik mijn werk kan doen in samenwerking met anderen. Om ideeën te ontwikkelen, nieuwe activiteiten op te zetten, of een strategie voor een project uit te denken. Maar, zelfs in de atletiek kom je die samenwerking bij sommige elementen tegen: bijvoorbeeld bij de estafette waar je alleen als snelste de eindstreep kunt halen als iedereen in het team zijn beste been voor zet.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *