MINT eerlijke mode

Eerlijke mode: eigen stijl staat voorop!

Ik ben bepaald geen fashionista. Ik houd niet bij hoe de nieuwste collecties er uit zien tijdens de Paris Fashion Week (tenzij de highlights via Sartorialist in mijn feed voorbij komt). Ik heb geen uitpuilende kasten vol met de nieuwste must-haves van dat seizoen. Ik sta geen uren voor de spiegel voordat ik de deur uit kan.

Maar toch is mode onverwacht een onderwerp waar mijn zakelijke en persoonlijke interesses elkaar raken.

Zakelijk, want kleding in Nederlandse winkels wordt voor het overgrote deel in Azië geproduceerd en waar grote problemen rond milieu, arbeidsomstandigheden en veiligheid nog te vaak ‘business as usual’ zijn, helaas. De internationale kledingsector staat dan ook onder druk om hun productieketens op te schonen en verder te verduurzamen, waar ook binnen de Nederlandse sector groeiende aandacht voor is.

Persoonlijk, want ik draag het liefst mooie kledingstukken die me goed staan. En in mijn steeds verder gaande zoektocht naar een passende duurzame leefstijl hoort ook de keuze voor kleding die zo eerlijk mogelijk is geproduceerd. Ik schreef al eerder over de moeite die dat vaak kost.

De afgelopen tijd komen die twee steeds vaker samen bij bijvoorbeeld zakelijke conferenties of documentaires op tv.

Zondag was weer zo’n moment: bij een workshop “eerlijke kleding & lifestyle” op MINT, het onderdeel van de vakbeurs Modefabriek dat uitsluitend duurzame modemerken presenteert.

De workshop werd gegeven door Laura de Jong en wat me vooral aansprak in haar perspectief op de vraag hoe je je garderobe zo duurzaam mogelijk kan maken is de persoonlijke benadering: de basis is jouw eigen stijl. Welke kleuren passen het beste? Welk type kleding past het beste bij jouw lichaamsvorm? En welke stijl past in jouw dagelijkse leven (hoge hakken of stoere laarzen)?

Het klinkt als een open deur, maar toch is het een stap die vaak wordt overgeslagen. Een eerder stijladvies helpt mij in elk geval nog regelmatig bij mijn keuzes in kledingcombinaties en (vooral ook) accessoires.

Maar dan, wat kun je vervolgens doen om je kledingkast net een stukje ‘eerlijker’ te maken?

Hieronder een paar van mijn favoriete manieren.

Organiseer een kledingruilfeestje!

Dit staat bij mij veruit bovenaan als een van de leukste manieren om je kledingcollectie te vernieuwen voor weinig (lees: geen) geld. Even googlen en je hebt zo uitgebreidere instructies gevonden hoe dit op te zetten, maar het idee is simpel: spreek een datum en plek af met vriendinnen (en vriendinnen van vriendinnen) waarop iedereen de kleding mee neemt die je niet meer draagt, die niet meer past etc maar die nog gewoon mooi is. En ruilen maar. Alles wat geen nieuwe eigenaar vindt kan bijvoorbeeld worden afgegeven bij het Leger des Heils of een kledingcontainer.

Volg het advies van Vivienne Westwood: “Buy less, choose well”

Weer zo’n open deur, misschien. In de praktijk koop ik steeds minder maar kies ik wel steeds vaker voor kledingstukken die langer blijven. Omdat ze beter bij me passen, omdat ze net wat bijzonderder zijn dan ‘gewone’ fast fashion, en omdat ze beter gemaakt zijn. En wist je dat je maar 20% van de inhoud van je kledingkast 80% van de tijd draagt? Dus waarom heb je eigenlijk zoveel nodig?

Vind je persoonlijke favorieten (en volg ze!)

Het is helaas nog steeds zo dat het moeilijk is om goed te weten wat merken nu precies doen om productieomstandigheden in verre landen te verbeteren. Vaak kom je ook niet veel verder als je dat vraagt aan een winkelassistente wanneer je met een mooi jurkje in je handen staat. Maar toch zijn er voldoende merken (ook sommige hele grote) die hier hun best voor doen, én zijn er merken die hier vol aandacht voor hebben. Daar heb je apps en websites voor, maar ik volg bijvoorbeeld een aantal merken en favoriete winkels op Facebook (Skunkfunk), Pinterest (PeopleTree) of Twitter (GoodFibrations) zodat ik zie wanneer er kortingsacties zijn en de nieuwe collecties uit zijn.

Owja, en investeer dus een keer in een persoonlijk stijladvies!

Daarnaast was het op MINT gewoon leuk tussen de kledingrekken dwalen.

Ik keek vooral rond naar namen van (voor mij) nieuwe merken zodat ik wat meer keuze heb wanneer mijn kledingkast weer wat aanvulling kan gebruiken. Hieronder een aantal namen die mij opvielen:

959 – Italiaans merk met mooie tassen van gerecyclede autogordels
Päälä – Amsterdams, en maakt leuke gezeefdrukte shirts en meer
Re-bello – vooral casual kleding, voor mannen & vrouwen
Kiss & Tell – bijzondere kledingstukken handgewoven in India
Wunderwerk – stoer Duits merk, met vooral ook mooie mannenkleding

Maar er waren op MINT ook een paar hele coole andere initiatieven, zoals:

LENA-Library: een kledingbibliotheek voor die momenten dat je echt iets bijzonders zoekt. Op het moment alleen een locatie in Amsterdam dus ik hoop dat dit een succes wordt en er ook ruilpunten komen in andere steden (te beginnen met Den Haag, natuurlijk)

Laat een boxershort maken van je overhemd bij VanHulley! Superleuk bedacht, vind ik dit soort dingen, dus ik ga zeker een paar mannen in mijn omgeving aanmoedigen om op deze manier hun oude overhemden een nieuwe bestemming te geven (maar ook voor vrouwen die blouses dragen, natuurlijk)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *