Verover de wereld!

Optimisme. Enthousiasme. Energie. Avontuur.

Dat is mij bijgebleven van de lancering van het Wereldveroveraars netwerk op 28 februari in Pakhuis de Zwijger. Want, is de boodschap tijdens deze middag, als slimme ondernemer zoek je je succes buiten de Nederlandse landsgrenzen. De export, dat is tenslotte het enige economische cijfer dat nog ten positieve groeit.

Het optimisme en enthousiasme hierover was aanstekelijk, en sprak duidelijk uit de korte interviews met de, door het FD en BNR als wereldveroveraars bestempelde bedrijven. Mecanoo, Bols, SpiritIT, Rituals – stuk voor stuk bedrijven die naam maken buiten Nederland.

Dat optimisme was fijn – dat is tenslotte iets wat we weinig horen de laatste tijd, terwijl er ook gewoon nog een hoop dingen goed gaan. Typerend misschien is de reactie die ik vaak krijg wanneer ik vertel dat ik in januari ben gestart als zelfstandig ondernemer: “Dapper!” of “En dat in deze tijd…!”. Ja, misschien is dat ook wel zo; maar de groei zit toch juist in Azië en in duurzaamheid – in mijn stellige overtuiging in elk geval. Dat is dan toch een gouden combinatie? Ter vergelijking: vaak hoorde ik vorig jaar – toen ik nog twijfelend was – bijna alleen maar aanmoediging en enthousiasme. Hoe het ook zij, deze crisis vraagt nu eenmaal om wat creativiteit – en ja, optimisme.

Terug naar Pakhuis de Zwijger en de Wereldveroveraars. Daar was weinig twijfel te bespeuren. Hoewel bijna elke ondernemer op het podium sprak over de noodzaak van een goede voorbereiding en betrouwbare partners, was eigenlijk alleen Rituals zo eerlijk om ook de andere kant te vertellen. Bij het veroveren van sommige markten hadden ze al veel geld verloren. Want dat er risico’s horen bij het internationaal ondernemen is zeker.

De grens over gaan is zeker een avontuur, maar in de woorden van een wereldveroveraar klinkt het verdacht makkelijk. Of misschien is het inderdaad gewoon een kwestie van de juiste mensen kennen. Juist dat wat het nieuwe Wereldveroveraars netwerk wil faciliteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *