Impact, samen

Samenwerking, partnerships: het is een beetje een rode draad geweest door de bijeenkomsten waar ik deze week was. Bijvoorbeeld over de nieuwe Sustainable Development Goals waar momenteel over onderhandeld wordt of over economische empowerment van vrouwen. In die bijeenkomsten ging het vooral om partnerschappen tussen bedrijven en overheid of maatschappelijke organisaties, of zelfs met die drie groepen organisaties gezamenlijk.

Want juist sámen, is de gedachte, kun je meer resultaat bereiken op complexe thematiek.

Ik geloof erg in dat idee dat je samen meer kunt bereiken, maar makkelijk is dat niet. Ook al denk je hetzelfde resultaat voor ogen te hebben.

Daarom zoek ik ook in mijn werk en activiteiten naar manieren om vooral in samenwerking met anderen aan de slag te kunnen. Daar krijg ik inspiratie en energie van. Het is leuker. Het zorgt voor een beter resultaat, en dus hopelijk voor meer impact.

Met wie kan dat dan het beste? Dat is een vraag waar ik de laatste maanden erg mee bezig ben. Eind vorig jaar kwam ik tot de conclusie dat ik mijn werk dit jaar een duidelijke stap verder wil brengen. Na de boeiende projecten van de afgelopen twee jaar, wil ik in 2015 meer gaan werken voor (en met) individuele bedrijven die zakelijke activiteiten in Azië ondernemen én daarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen willen integreren in hun bedrijfsvoering.

Dat lukt een stuk beter vanuit sterke partnerschappen. Door aanvullende expertise bijvoorbeeld, of een aanvullend netwerk dat we kunnen inzetten daarvoor. Complementariteit staat daarbij dus voorop. Ik zoek partners die een specialisme of een eigenschap bezitten die goed aansluit bij die van mij. Dat kan dus heel breed zijn: verdiepende expertise op de meer milieutechnische kant van duurzaamheid. Of meer operationeel: een eigen netwerk van (inkoop)ondersteuning in China wat kansen biedt voor uitgebreidere dienstverlening aan bedrijven in Nederland. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Misschien belangrijker nog wel is een klik in de manier van werken.

Open staan voor vernieuwing, voor het delen van kennis en ideeën, voor flexibiliteit. Voor het beste resultaat, de beste oplossing willen gaan. Gelijkwaardigheid. Het zijn allemaal dingen die ik belangrijk vind in hoe ik mijn eigen werk graag inricht, en die ik ook hoop te vinden bij samenwerkingspartners.

Ontdekken of die klik er is en leidt tot een passende samenwerking, dat kost helaas tijd. De beste manier om dat te ontdekken is volgens mij door samen met een concreet eerste project aan de slag te kunnen gaan. En dan op dat succes verder te bouwen.

Wie weet waar de gesprekken van deze weken dus tot leiden…

Dit is geschreven voor #Blogawaynl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *