Live blog: een dag bij MACHI

Vandaag neem ik jullie mee op mijn werkdag: een gewone woensdag eind oktober. Waar ben ik, met wie praat ik, wat doe ik? Met dit blog – en hopelijk wat fotomateriaal – daarvan een beeld geven door middel van live updates gedurende de dag. Dit blog maakt onderdeel uit van blogawaynl.

coffeecompany

9:05

Net te laat kom ik bij de CoffeeCompany binnen lopen. Mijn collega staat al klaar om koffie voor me te bestellen om de dag mee te beginnen. We praten even over Shanghai, ik neem volgende week voor haar wat cadeautjes mee voor bekenden daar. Maar dan aan het werk: we moeten een aantal beslispunten bespreken over belangrijke veranderingen van de website voor het NCP OESO-richtlijnen.

 

 

10:30

DPC

Een uur later zitten we bij de vervolgafspraak over diezelfde website. Den Haag staat vol bijzondere oude gebouwen maar waar je zelden het verhaal achter hoort. Ik ben al vaker in dit pand geweest, maar hoor vandaag iets over de geschiedenis. Het nu volledig gemoderniseerde gebouw blijkt een oud Valkeniershuis te zijn uit 1467. Bijzonder.

Anderhalf uur later zijn we een stuk verder met de keuzes voor de site en zijn er in de komende dagen alleen nog wat puntjes op de i te zetten, zodat de technische mensen aan de slag kunnen. Heel fijn om de voortgang te kunnen zien!

 

12:00

greenpassion

Bij werkcafé GreenPassion is het altijd goed binnenkomen. Ik had Franca al laten weten dat ik graag wilde meelunchen en dat blijkt een goede keuze te zijn: vandaag staan rijstwraps op het menu, één van mijn favorieten.

Mijn werkplekken wisselen: soms thuis, soms bij opdrachtgevers maar de laatste tijd ook vaak in de Haagse Toren. Ik beantwoord alvast wat mail, en om half 1 staat de lunch klaar. Aan tafel zitten een paar nieuwe gezichten. Jelko blijkt een student uit Nijmegen die onder andere in Den Haag is voor de NGIZ-lezing vanavond. Juist ja, die lezing waar ik vanavond een van de sessies leid over het Europese buitenlandse beleid. Leuk om alvast een beetje kennis te maken met een klein beetje publiek!

Tussendoor…

In de namiddag
Hoe krijg je zoveel mogelijk mensen naar een evenement? Daar heb ik me het afgelopen uur mee bezig gehouden, om er voor te zorgen dat de brede stakeholderbijeenkomst van het NCP op 28 november bij zoveel mogelijk organisaties bekend is. Dus, ervoor zorgen dat het naar geïnteresseerde bedrijven gestuurd wordt, dat het op de juiste agenda’s te vinden is en meer.

Maar de rest van de middag richt ik me op de voorbereiding van vanavond: de laatste details uitwerken voor de bijeenkomst bij Clingendael vanavond. Ik leid een ronde tafel discussie over China en de EU. Maar ik weet niet precies wie ik aan tafel krijg dus dat wordt leuk om te ontdekken.

18:00

IMG_20141029_172128

 

 

Binnen bij Clingendael: de Italiaanse ambassadeur vertelt wie Federica Mogherini is. Indrukwekkend dat iemand van 41 de prestigieuze functie heeft gekregen van High Representative Foreign Policy van de EU.

 

IMG_20141029_185536

Deze lege tafel is straks hopelijk gevuld met een groep young professionals voor een levendige discussie. China & de EU: economische rivalen of partners?

23:00
Thuis. Na een onverwacht lange wandeling naar huis nog even een laatste terugblik op de dag.

Het leuke van het modereren van discussies in kleine groepen is dat iedereen de kans krijgt om zijn vragen te stellen en zijn ideeën te delen. En dat gebeurde ook vanavond. In twee groepen van 10 jonge mensen hebben we in elk geval een klein deel kunnen bespreken van de vele aspecten van de relatie tussen de EU en China: is een sterk & verenigd Europa belangrijk ‘tegen’ China? Zijn Chinese investeringen in Europa goed of juist niet? Wat heeft Europa China te bieden en andersom? Vragen waar eigenlijk geen enkel echt goed antwoord op te geven is omdat er zo veel perspectieven op zijn. Er is over dit onderwerp geen één waarheid.

Gelukkig is dat voor mijn gevoel ook wel een beetje overgekomen. Ik had me voorgenomen geen uitgebreide presentatie te geven over zo’n complex onderwerp maar juist door de groep te laten praten bepaalde perspectieven en kanten ervan te belichten.

Op de borrel nog nagepraat met veel anderen aanwezig: ambitieuze, enthousiaste jonge mensen die vrijwel allemaal 1 of meerdere studies in het buitenland hebben gevolgd en nu of wel op internationale thema’s al een baan hebben of daar nu juist naar zoeken.

En gelukkig is Den Haag best mooi ’s avonds om de dag af te sluiten…

IMG_20141029_230116

2 antwoorden
 1. Rosalinde
  Rosalinde zegt:

  Wat een onwijs leuk live blog! Hoe heb je het aangepakt? Heb je ‘m zeg maar de hele dag door geüpdate of ’s avonds thuis alles achter elkaar gezet? Echt super interessant om zo’n dagje mee te kijken. Leuk gedaan!

  Beantwoorden
  • admin
   admin zegt:

   Dankjewel! (en sorry, zie dit nu pas). Heb zoveel mogelijk gedurende de dag geupdate, maar niet altijd op het moment zelf. De eerste drie updates zijn in een keer achter elkaar geplaatst (want ja, tijdens 3u overleg kan ik moeilijk m’n blog openen), en het avondgedeelte is ook pas achteraf geplaatst. Wel even zoeken dus, maar leuk om te doen!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *