‘Moeten’. Waarom moet dat eigenlijk?

Ik hoorde het mezelf zeggen, een paar weken geleden in een gesprek:

“Maar dit jaar moet ik [dit] bereiken met mijn bedrijf.”

Moet.

Mijn gesprekspartner hoorde het ook. En reageerde direct met de onvermijdelijke vraag: waarom dan?

Tja, waarom eigenlijk.

Dit gesprek kwam direct bij me op toen ik dit blog van Florian Mueck las. Ook Florian stelt het ‘moeten’ ter discussie (tenminste, in zijn blog de Engelse variant ‘we have to …’). Hij geeft anekdotische voorbeelden van hoe die term wordt gebruikt in situaties waar er vervolgens eigenlijk niets mee gebeurt.

Herken je dat? Bijvoorbeeld in een teamoverleg waar iemand stelt: “We moeten een keer X doen.” Maar concrete acties blijven vaak uit. Misschien totdat iemand de intentie een paar weken later een keer herhaalt.

Verlamt ‘moeten’?

‘Moeten’ maakt ook bij mij iets veel groter en legt er meer druk op dan dat eigenlijk hoeft. Dat maakt het vervolgens moeilijk om in actie te komen, blijkbaar. Natuurlijk, datgene waar het over gaat vind ik belangrijk, maar het zorgt er ook voor dat het bereiken ervan ineens een stuk ingewikkelder lijkt.

Terwijl het vooral een kwestie is van aan de slag gaan. Vaak heb ik daarvoor genoeg ideeën, die er ongetwijfeld voor zorgen dat datgene wat ‘moet’ ook gewoon gedaan wordt. Maar wel op een manier waar ik energie van krijg omdat ik zie dat er dingen gebeuren en ontstaan.

Dat is dus ook precies wat ik de komende tijd ga doen. Aan de slag met een aantal ideeën die me dichter bij mijn doel brengen om bedrijven die zakelijk actief zijn in Azië te begeleiden bij het verduurzamen van hun bedrijfsactiviteiten.

Want een andere conclusie uit dat gesprek hierboven genoemd is dat het borrelt. Er komen leuke dingen aan!

Dit is geschreven voor #blogawaynl.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *