Leren (lezen/luisteren/kijken) over Nederland

Het is eigenlijk gênant dat ik me pas zo recent ben gaan verdiepen in deze onderwerpen: Nederlandse kolonialisme in Indonesië & Suriname, slavernij, en de hedendaagse ervaring van Nederlanders met een Indonesische of Surinaamse familiehistorie. Want het is een substantieel onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.

Waarom las ik wel regelmatig(er) Engelstalige boeken over het Amerikaanse perspectief (The Underground Railway, The Waterdancer), maar heb ik pas echt dit jaar mijn aandacht verlegd naar Nederland zelf?

Het betekent wel dat ik het afgelopen half jaar veel boeiends heb gelezen/geluisterd/gezien over deze onderwerpen. Dat deel ik graag hieronder.

~ Revolusi (boek) van David van Reybrouck: een indrukwekkende uiteenzetting van de Nederlandse kolonisatie van Indonesië en de vrijheidsstrijd van de Indonesiërs. Ontluisterend, vond ik het ook. Heel gedetailleerd, maar toch boeiend en makkelijk leesbaar. Is het boek te veel? Kijk dan de documentaire (NPO) of luister de podcast (De Correspondent).

~ Voices of Fashion (expositie) in het Centraal Museum in Utrecht: deze gevarieerde tentoonstelling laat de invloed van zwarte cultuur en ontwerpers zien op het hedendaagse modebeeld. Nog maar tot 15 augustus te zien!

~ Onder de Paramariboom (boek) van Johan Fretz: een ontroerend, mooi maar ook grappig boek over identiteit, familie, Suriname en Nederland. Volg Johan Fretz vooral ook op Instagram.

~ De eeuw van mijn moeder (theater) van het Nationale Theater: een marathon toneelvoorstelling van 5 uur over het leven van een vrouw die vanuit (toen nog) Nederlands-Indië naar Nederland komt, identiteit, en een moeder-zoon relatie. Intussen uit het theater maar vanaf vanavond (!) op NPO in een tv-registratie te zien.

~ De plantage van onze voorouders (podcast): een zoektocht naar de familiegeschiedenissen van twee Nederlandse vrouwen, die terugvoert naar een plantage in Suriname. Heel boeiend om deze zoektocht te kunnen volgen, hoe een slavernijverleden van generaties terug doorwerkt in het nu, en hoe veel maar tegelijkertijd ook hoe weinig er terug te vinden is over deze historie.

~ Slavernij (expositie) in het Rijksmuseum in Amsterdam: een bezoek aan deze tentoonstelling kon deze zomer natuurlijk niet uitblijven! Indrukwekkend, mooi opgezet door het vertellen van het levensverhaal van 10 personen aan de hand van kunst en andere voorwerpen, maar ook overweldigend doordat er zo veel te zien, te lezen, te luisteren is. Nog te zien t/m 29 augustus.

Er staan nog een paar dingen op mijn wensenlijstje zoals de komende voorstelling van Firma MES: Oksigen en het boek “De nieuwe koloniale leeslijst“. (Meer suggesties natuurlijk welkom!)

Maar eerst ga ik verder in wat andere materie, en lichtere kost. Als ik dit lijstje hierboven zo zie (dit was afgewisseld met boeken & podcasts over klimaatverandering & economische transitie) is het misschien niet zo gek dat me laatst werd voorgesteld om meer uit mijn hoofd te komen, minder cognitief bezig te zijn, om ontspanning op te zoeken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *